NATO çok yüksek hazırlıklı görev kuvveti grubu komutası İspanya’dan Türkiye’ye geçti

NATO Daimi Mayın Karşı Önlemleri Deniz Misyon Grubu-2’nin (SNMCMG-2) komutası düzenlenen merasimle bir yıl mühletle Türkiye’ye devredildi.

Marmaris’te bulunan Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda NATO çok yüksek hazırlıklı misyon kuvveti kümesi 441.04 komuta vazifesi değişim merasimi gerçekleşti. NATO’nun mayın harbine yönelik deniz harekat ve eğitim faaliyetlerinden sorumlu çok yüksek hazırlıklı misyon kuvveti misyon kümesi 441.04’ün komutası Türkiye’ye geçti. Planlı faaliyetler çerçevesinde NATO üyesi ülkelerin konut sahipliğinde icra edilecek mayın harbi tatbikatlarına iştirak edilecek ve kıyıdaş ülkeler ile ikili deniz eğitimleri gerçekleştirilecek.

Törende, NATO Mayın Karşı Önlemleri Misyon Grubu-2 Kumandanı Albay Yusuf Karagülle vazifesi devralırken, SNMCMG-2 Komodorunun forsu Sancak Gemisi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş’a bando eşliğinde toka edildi. NATO’nun mayın harbine yönelik deniz harekat ve eğitim faaliyetlerinden sorumlu çok yüksek hazırlıklı misyon kuvveti misyon kümesi 441.04 ün komutası 29 Haziran 2022 tarihinden 1 Temmuz 2023 tarihine kadar Türk Deniz kuvvetleri komutanlığı tarafından icra edilecek.

“BU FIRSATI İKİNCİ KERE YAŞIYORUM”

SNMCMG2 Kumandanı Yüzbaşı Yusuf Karagülle, bu misyonu devraldıkları için gurur duyduğunu belirterek “Görev Kümesi 441.04 olan SNMCMG2’yi komuta etme fırsatı ikinci sefer yaşıyorum. SNMCMG2 sürecinde ittifak birlikleri ile daima ve tam entegre bir halde tatbikatlar ve gerçekler dahil olmak üzere çok çeşitli vazifeleri gerçekleştirmek için hazırız. MCM özelliklerine ek olarak SNMCMG2; İttifak varlığını kurar, dayanışmayı gösterir, üye, ortak ve yabancılara rutin liman ziyaretleri yapar. NATO ülkeleri ve onlara çeşitli deniz askeri yetenekleri sağlar. Türk Komutanlığı devrinde farklı MCM Gemileri Belçika, Bulgaristan, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Romanya üzere müttefikler SNMCMG2’de farklı periyotlarda yer alacak ve NATO’nun ittifak ve dayanışmasını geliştirmek için Akdeniz ve ayrıyeten Karadeniz bu bölgelerde hazır yüksek eğitimli ve yetenekli üyelerle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum. NATO ve NATO dışı liman ziyaretlerinin yanı sıra tatbikatlara katılacağız. Bu cins tatbikatları sistemli olarak yürütmenin toplu olarak eğitilmiş ve birlikte çalışabilirlik yeteneği ile Amiral Gemisi işçimin ve mürettebatımın profesyonelliğine ve bağlılığına inanıyorum” dedi.

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR İSTEKLE KATKIDA BULUNMUŞTUR”

NATO Deniz Komutanlığı Temsilcisi Pihilppe Manderlier’de merasimde yaptığı konuşmasında “Türkiye’nin bu vazifesi muvaffakiyet ile tamamlayacaklarına inancım ve itimadım yerindedir” diyerek Albay Karagülle ve komutasına muvaffakiyet dileklerini iletti. Merasimin kapanış konuşmasını yapan Harp Filosu Kumandanı Tüm Amiral Yalçın Payal, “Türkiye, çekirdek üye olarak NATO misyon ve operasyonlarına büyük bir istekle katkıda bulunmuş ve sorumluluklarını her vakit yerine getirmiştir. Bu taahhüdümüzün açık bir göstergesi olarak, Daimi Deniz Kuvvetlerini daima olarak desteklemekte, birlik sağlamaktadır. Türkiye’nin NATO vazife ve operasyonlarına verdiği daima dayanağın bir diğer göstergesi olarak, beşinci Yüksek Hazırlık Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Karargahı olan TURMARFOR’un, başlangıcından itibaren NATO Mukabele Kuvvetleri Deniz Komutanlığı rolünü alacağını hatırlatmak isterim. Bu üst seviye deniz karargahının konuşlandırılması Türkiye’nin NATO’ya katkılarını bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Türkiye’nin komuta devrindeki tüm misyonların, komutanın, çalışanının ve mürettebatın bilgi birikimi, profesyonelliği ve özverisi ile büyük bir muvaffakiyet ile yürütüleceğine inancım tamdır” kelamlarına yer verdi.

SNMCMG-2’nin Kumandanı Yüzbaşı Yusuf Karagülle ve beraberindeki heyet, merasim sonrası gemilerin komuta takımları ile fotoğraf çektirdi. (İHA)