Bulgaristan’da hükümet düştü

Bulgaristan’da Başbakan Kiril Petkov’un koalisyon hükümeti mecliste yapılan itimat oylamasını kaybederek düştü.

Bulgaristan’daki koalisyon hükümeti düştü. Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’un kurduğu koalisyon hükümeti, eski Başbakan Boyko Borisov’un önderi olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin verdiği gensoru önergesi sonrası mecliste yapılan inanç oylamasını kaybetti. Petkov hükümeti, misyona başlamasından 6 ay sonra yapılan inanç oylamasında, 240 sandalyeli mecliste 123 milletvekili hükümet aleyhinde, 166’sı ise hükümet lehinde oy kullandı.

123 VEKİL ALEYHE OY KULLANDI

Değişime Devam Partisi (PP), Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve Demokratik Bulgaristan Partisi (DB) oluşuyordu. Koalisyon hükümetinin ortaklarından Slavi Trifonov liderliğindeki Bu türlü Bir Halk Var (İTN) Partisi ise, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya ile ilgili siyasetini mazeret ederek 8 Haziran’da koalisyondan ayrılmıştı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in anayasaya nazaran meclisteki en çok sandalyeye sahip olan PP’ye tekrar hükümeti kurma misyonu verecek, akabinde PP’nin hükümeti kurmakta başarısız olması halinde kelam konusu vazife GERB’e geçecek. GERB’inde başarısız olması halinde Radev, meclisteki rastgele bir partiye bu misyonu verecek ve hükümetin kurulamaması halinde erken seçim kararı alacak.

Öte yandan Bulgaristan’da geçtiğimiz yıl 3 sefer genel seçimler için sandık başına gidilmiş, Petkov hükümeti ise 13 Aralık 2021 tarihinde güvenoyu alarak vazifeye başlamıştı.